środa, 15 sierpnia 2012

Dżem jagodowy i podsumowanie sezonu

Tym wpisem żegnam już sezon jagodowy, zaowocował różnymi pysznymi deserami, więc mam poczucie, że dobrze go wykorzystałam. Zapraszam na dżem jagodowy i małe podsumowanie wszystkich tegorocznych jagodowych przepisów.

Składniki (przepis stąd)
2 litry jagód (ok. 1 kg)
1/2 kg cukru
1/4 szklanki wody

Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku.  Przekładamy je do garnka z grubym dnem, przysypujemy cukrem i podlewamy wodą. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 30 minut, aż część soku odparuje. 
Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Smacznego!


A oto jagodowe podsumowanie sezonu 2012:

Pierogi z jagodami 



Jagodzianki z kruszonką

      

Lekki deser jagodowo-poziomkowy



Granita melonowo-jagodowa



Tarta jagodowa z polewą czekoladową

                   

Deser owocowy z karmelizowanym cukrem



Tartaletki z jagodami i białą czekoladą



Muffiny kukurydziane z jagodami









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate