wtorek, 28 sierpnia 2012

Esencja waniliowa

Gdy pierwszy raz kupiłam laski wanilii ich zapach był dla mnie sporym zaskoczeniem, można powiedzieć, że nawet pewnym rozczarowaniem. Przyzwyczajona do sztucznie stworzonego aromatu, bardzo intensywnego zapachu cukru wanilinowego, kompletnie nie mogłam zaakceptować naturalnego aromatu wanilii, której strąki pozyskuje się z orchidei.
Od tamtej pory sporo się zmieniło. Teraz nie wyobrażam sobie nie mieć pod ręką własnego i w 100% naturalnego cukru waniliowego czy esencji waniliowej, która pachnie o niebo lepiej od sztucznych olejków, które kiedyś dodawałam do ciast.

Ekstrakt z wanilii jest niezastąpionym dodatkiem w każdej kuchni, w której piecze się ciasta, robi dżemy, czy desery. Już kilka jego kropel nadaje potrawie intensywny i niepowtarzalny aromat, czasami łączy się go także z delikatnym biały mięsem. Co ważne, stworzoną w domu esencję, możemy przechowywać nawet przez kilka lat. Przepis podaję za Dorotuś



Składniki
3 laski wanilii 
1 szklanka wódki (może być rum lub brandy, będzie słodszy smak)

Laski wanilii przecinamy wzdłuż, w taki sposób, żeby same końcówki pozostały złączone. Nie wyskrobujemy ziarenek. Strąki umieszczamy w szklanej butelce lub słoiku i zalewamy alkoholem, aż do ich całkowitego zakrycia. Szczelnie zakręcamy i odstawiamy w suche i chłodne miejsce. Nie może to być lodówka. 

Tak przygotowaną esencję odkładamy, aby nabrała barwy i aromatu na przynajmniej dwa miesiące. Przechowywać możemy ją nawet kilka lat. Gdy zużyjemy już połowę, możemy dolać alkoholu i ponownie odstawić na jakiś czas, żeby wzmocnił się jego aromat.
Smacznego!





Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate