poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ślimaczki z ziołami i czosnkiem

Lubię wypieki z ciasta drożdżowego, czy są to paluszki grissini, focaccia, pizza, czy właśnie takie ślimaczki, zawsze są pyszne i łatwe do zrobienia. Za każdym razem można przyrządzać je inaczej. Ślimaczki najbardziej lubię mocno ciepłe, a przynajmniej jedzone tego samego dnia, kiedy zostały upieczone, ponieważ są wtedy przyjemnie chrupiące.

Składniki
Ciasto (przepis na ciasto jest stąd)
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżki drożdży instant
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
1 łyżka oliwy (do posmarowania miski)

Nadzienie
4 łyżki masła
4 ząbki czosnku
1 gałązka bazylii
kilka gałązek tymianku
1 gałązka rozmarynku
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy. Formujemy kulę i wkładamy ją do natłuszczonej oliwą miski. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Miękkie masło mieszamy z posiekanym/sprasowanym czosnkiem i posiekanymi ziołami, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i odstawiamy.

Gdy ciasto już wyrośnie, posypujemy blat mąką i wałkujemy je na długi i szeroki na jakieś 10-12cm prostokąt. Smarujemy je ziołowo-czosnkowym masłem i zwijamy ciasno w długą roladę. Kroimy na około 12 równych części i układamy na blasze przecięciem do góry. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrastania. Ślimaczki dobrze pieką się w formie na muffiny.
Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Podajemy jeszcze ciepłe.

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy drożdże, cukier, wodę i podgrzewamy 2 min/37'C/obr 1. Następnie dokładamy pozostałe składniki i wyrabiamy 1min/interwał. Dalej postępujemy zgodnie z powyższym przepisem.
Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate