środa, 1 sierpnia 2012

Tapenada - pasta z czarnych oliwek

W zeszłym tygodniu miałam okazję spróbować tapenady, To była miłość od pierwszego... kęsa. Jest to dla mnie dużym zaskoczeniem, ponieważ jeszcze niedawno na oliwki patrzyłam z wyraźną niechęcią, ale od jakiegoś czasu smakują mi i to coraz bardziej. 

Tapenada (tapenade) to pasta z czarnych oliwek, pochodzi z Prowansji i jest popularnym dodatkiem na francuskim stole do różnego rodzaju grzanek czy warzyw. Ja ją polecam do zaostrzenia smaku nachosów i świeżej bagietki. Najczęściej spotykana jest w wersji z kaparami i anchois. Moja wersja jest bardziej uboga (co nie znaczy, że mniej smaczna), ale to dlatego, że nie przepadam za tymi składnikami. Ważne, aby oliwki były dobrej jakości, ponieważ smak pasty w dużej mierze zależy od ich smaku.


Składniki
150 g czarnych oliwek bez pestek (słoik 340g)
2 ząbki czosnku
2 gałązki natki pietruszki
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki octu balsamicznego
sól i pieprz do smaku
1/2 ostrej papryczki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Po przygotowaniu tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Ja nie mam tyle cierpliwości i jem od razu, też jest smaczna. Przechowujemy ją w lodówce, nawet przez okres kilku tygodni, ale u mnie na pewno nie zdąży  tyle postać.

Podajemy ją z nachosami, świeżą bagietką lub grzankami. Dobrze komponuje się z czerwonym winem.

Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i natkę i miksujemy ok. 5-7s/obr.10. Następnie w naczyniu miksującym układamy pozostałe składniki i miksujemy 5s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 3s/obr.5.
Smacznego!



Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate