piątek, 24 sierpnia 2012

Tarta malinowo-jeżynowa

W tym roku rozsmakowałam się w tartach i jeżynach, wspaniałym dodatku do ciast. Nie mogłam się oprzeć i zrobiłam jeszcze jedno i pewnie już ostatnie w tym roku ciasto z tymi pysznymi owocami. Połączenie jeżyn z kruchym spodem, malinami i budyniowym kremem jest po prostu fantastyczne. Przepis pochodzi z bloga Słodkie inspiracje, nieznacznie go zmieniłam, dodałam maliny i zamiast olejku cytrynowego, użyłam esencji waniliowej.

Składniki
Ciasto
300g mąki (u mnie 150g pszennej i 150g krupczatki)
75g drobnego cukru
150g zimnego masła
1 jajko
2 łyżki śmietany (dałam jogurt grecki)

Krem
125g jeżyn
125g malin
130 g cukru (moim zdaniem to za dużo, było trochę za słodkie, dałabym 110g)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka kropli olejku cytrynowego (u mnie esencja waniliowa)
3 żółtka
500 ml mleka


Najpierw przygotowujemy ciasto. Ucieramy masło z cukrem i jajkami, dodajemy jogurt i na końcu mąkę. Ciasto powinno być miękkie i wilgotne. Wylepiamy nim formę do tarty wysmarowaną masłem. Spód nakłuwamy widelcem, możemy także położyć papier do pieczenia i ceramiczne kulki, żeby nie wybrzuszyło się na środku. Pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

W międzyczasie przygotowujemy krem. Ucieramy żółtka z połową cukru i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z resztą cukru i przelewamy do niego masę jajeczną. Mieszamy, aż do powstania bąbelków, uważamy, żeby mleko się nie przypaliło i nie wykipiało. Na tym etapie zrobiły mi się spore grudki, ale bez problemu rozbiłam je trzepaczką do piany. Dodajemy esencję waniliową i odstawiamy do przestudzenia.

Na podpieczony i ostudzony spód przelewamy masę budyniową i wykładamy na nią owoce. Ciasto ponownie pieczemy ok. 20 minut w 200'C.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate