piątek, 10 sierpnia 2012

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Sezon na śliwki w pełni. Jako dziecko nie przepadałam za nimi i teraz kupiłam je z myślą o cieście, ale bez większego entuzjazmu, bo nigdy nie byłam wielbicielką ciasta ze śliwkami. Po raz kolejny przekonałam się, że smaki się zmieniają, a mój to już przeszedł totalną rewolucję w ostatnie półtora roku.
Śliwki po prostu pychota, podjadałam je podczas przygotowań do ciasta, a i samo kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką bardzo mi przypadło do gustu i zupełnie nie rozumiem, jak kiedyś mogłam go nie lubić.

Przepis, z którego korzystałam jest na placek i dość sporą blachę (27x37), ja takiej nie mam, więc zrobiłam tartę (28cm) a 1/3 ciasta zamroziłam, z pozostałej porcji można zrobić też tartinki albo po prostu wyższe ciasto.

Składniki
Ciasto
500g mąki (np. 100g żytniej, 200g krupczatki i 200g pszennej)
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g zimnego masła roślinnego lub masła
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Owoce
500-1000g śliwek, twardych i dojrzałych (dałam 800g)
5 łyżek mielonych migdałów
5-6 łyżek cukru pudru

Dodatkowo
cukier puder do posypania

Przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do lodówki lub zamrażarki.

W międzyczasie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem śliwki. Kroimy je na połówki, pozbawiamy pestek i obtaczamy w mieszance zmielonych migdałów i cukru pudru. Tym, co nam zostanie posypiemy owoce ułożone na cieście. Piekarnik nagrzewamy do 150'C.

Ze schłodzonego ciasta odkładamy 1/3 i chowamy na chwilę do lodówki. (Jeżeli wybierzemy mniejszą formę niż blacha 27x37 to ciasta zostanie więcej. Możemy je zamrozić lub zrobić kilka małych tartaletek). Pozostałą część wałkujemy i wykładamy nią wysmarowaną masłem formę. Jeżeli ciasto kruszy się, to możemy formę wylepić, odrywając porcje ciasta. Robimy nieco wyższe brzegi.

Następnie układamy na cieście śliwki, przecięciem do góry. Ja na tarcie układałam kręgi, od zewnątrz do środka. Ciasto, które odłożyliśmy do lodówki ścieramy na tarce na grubych oczkach i przysypujemy nim śliwki.

Pieczemy ok. 45-60 minut w nagrzanym piekarniku, zaraz po wstawieniu ciasta, zwiększamy temperaturę do 180'C. Ciasto jest gotowe, gdy będzie lekko rumiane. Gdy ostygnie za pomocą drobnego sitka posypujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!





Tarty wytrawne i na słodko
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate