środa, 5 września 2012

Tarta z nektarynkami i borówką i urlop

Wakacje minęły, jesień za pasem a ja właśnie jadę się wygrzewać. Przede mną 16 dni zwiedzania Gruzji i Azerbejdżanu. Na Kaukazie jeszcze nigdy nie byłam, więc moja ciekawość jest ogromna. Ciekawią mnie ludzie, piękne widoki i to, co dla nas, kulinarnych blogerów jest bardzo ważne - kuchnia. Jedzenie podobno jest tam pyszne, aromatyczne, wręcz pikantne a owoce niezwykle słodkie. I praktycznie we wszystkim jest czosnek, a ja go uwielbiam! To także królestwo wina. Już się nie doczekać, kiedy będę kosztować tych pyszności.

Nie wiem, czy będę miała tam dostęp do Internetu. Prawdopodobnie nie, więc na jakiś czas zniknę z blogowego świata. Przygotowałam bodaj dwa posty, które powinny się pojawić pod moją nieobecność.

A teraz do rzeczy. Dziś proponuję tartę z nektarynkami i borówką.


Składniki
Ciasto
300 g mąki (dałam pół na pół pszenną i krupczatkę)
50 g cukru pudru
szczypta soli
2 żółtka
180 g masła

Nadzienie
4 duże nektarynki
ok. ¾ szklanki borówek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki
1-2 łyżki cukru
1-2 łyżki tartej bułki lub mielonych migdałów

Najpierw ucieramy żółtka z masłem i cukrem, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Zagniatamy kulę i odkładamy do lodówki na 2 godziny. 
Wypestkowane i pokrojone na kawałki nektarynki mieszamy z borówkami, mąką, sokiem z cytryny i cukrem. 

Ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem i wysypaną mąką formę (26 cm). Posypujemy je 1 łyżką bułki tartej i wykładamy nadzienie. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C. 

Smacznego!

Przepis pochodzi z bloga  Dwie Chochelki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate