piątek, 14 września 2012

Domowy majonez

Majonezu nie trzeba nikomu zachwalać, wiele osób go lubi, wiele uważa, że jest zbyt ciężki. Dla mnie to nieodłączny dodatek do jajek ugotowanych na twardo. Uwielbiam proste kanapki z ciemnego chleba z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem, szczypta soli i taką kanapkę z przyjemnością pałaszuję nawet w Wigilię.

Ostatnio majonez zrobiłam sama, smakuje bardzo dobrze, jest gęsty i kremowy. Przepis na niego pochodzi z książki "Dobre gotowanie. Thermomix na każdy dzień".


Składniki
1 jajko
2 łyżeczki musztardy
1/2 łyżeczki białego pieprzu (następnym razem dam mniej)
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli (trochę za dużo jak dla mnie)
sok z 1/2 cytryny
300 ml oleju (3 MT)

Do miski wkładamy wszystkie składniki poza olejem i miksujemy je (można użyć trzepaczki), następnie bardzo, ale to bardzo powoli dodajemy olej, niemalże kropla po kropli. Jeżeli zrobimy to za szybko, majonez nam się zważy. Gdy masa zgęstnieje olej możemy dodawać szybciej, gdy wlejemy już cały to mieszamy/miksujemy majonez do uzyskania przez nas gęstej konsystencji.

* Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek. Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz oleju i ucieramy 1min/obr.4. W trakcie ucierania na pokrywkę bardzo powoli wlewamy olej.

Smacznego!




Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate