niedziela, 9 września 2012

Falafele

Falafel jest tradycyjnym daniem kuchni arabskiej, jego receptura narodziła się w Egipcie. To smażone kulki lub kotleciki z ciecierzycy, wspaniała alternatywa dla mięsa. Falafele często podawane są w picie wraz ze świeżymi warzywami. Przepis podaję za Around the kitchen table.


Składniki
250g suchej ciecierzycy (może być też z puszki)
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka ziaren kolendry
3-4 ziarna pieprzu
2 łyżki sezamu
1 cebula
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (pominęłam)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej (pominęłam)
oliwa do smażenia

Ciecierzycę przez całą noc moczymy w misce z wodą. Trzeba wlać więcej wody, bo ciecierzyca podwoi swoją objętość. Jeżeli korzystamy z ciecierzycy w puszce to nie namaczamy jej.
Następnego dnia odsączamy ciecierzycę, zachowując wodę, w której się namaczała. 

Na suchej patelni prażymy kumin, ziarna kolendry, pieprzu i sezamu. Gdy ostygną, przekładamy je do moździerza i ucieramy. 
Namoczoną ciecierzycę, natkę pietruszki, czosnek i cebulę mielimy za pomocą blendera. Dodajemy przyprawy z moździerza, sól, sodę, cynamon i gałkę muszkatołową i odrobinę wody z ciecierzycy, wszystko dokładnie mieszamy.

Za pomocą dłoni formujemy niewielkie kulki z masy i lekko je spłaszczamy. Smażymy je w rondelku wypełnionym mocno rozgrzanym olejem. Powinny być mocno rumiane. Wyławiamy je łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku. Podajemy mocno ciepłe.
Smacznego!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

    Zaglądają do mnie

    kuchenny pomocnik

    Translate