poniedziałek, 3 września 2012

Jabłecznik z dodatkiem gruszek

Lubię to ciasto, ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne a przy tym nie wymaga prawie żadnego wysiłku z naszej strony. Robi się je ekspresowo, najwięcej czasu zajmuje chyba obranie i pokrojenie owoców. Przepis na nie znalazłam u Liski. Wprowadziłam niewielkie modyfikacje, przede wszystkim do jabłek dodałam gruszki, ponieważ bardzo pasuje mi to połączenie. Wyszło pysznie.

Składniki 
(forma 26cm)
4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki (dałam 1 szkl. pszennej i 1/2 szkl. krupczatki)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu

Nadzienie
3-4 małe jabłka i 3 gruszki (obrane i pokrojone w ćwiartki)
1 łyżka cukru (dałam brązowy)
trochę cynamonu do posypania ciasta

Najpierw ucieramy jajka z cukrem przez ok. 3 minuty, następnie dodajemy mokre składniki i mieszamy, a na końcu dokładamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Na górę wykładamy pokrojone owoce, posypujemy je cukrem i cynamonem. 


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix
Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wbijamy jajka i wsypujemy cukier, ucieramy 3min./obr.4. Zdejmujemy motylek, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy 1min./obr.5.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy. Na górę wykładamy pokrojone owoce, posypujemy je cukrem wymieszanym z cynamonem. Jabłecznik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190'C przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy w formie na kuchennej kratce.


Smacznego!





Z dziećmi i dla dzieci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate