niedziela, 23 września 2012

Paluchy z Allgäu

Dawno mnie tu nie było. Przez ostatnie 16 dni zwiedzałam Gruzję i Azerbejdżan. Wakacje były bardzo udane, ale dość męczące, ponieważ często zmienialiśmy miejsce pobytu i przemieszczaliśmy się na spore odległości. W piątek wieczorem, po 9-godzinnym koczowaniu na lotnisku w Kijowie zawitaliśmy w Warszawie. Wyjazd już odespany i mogę wrócić do prowadzenia bloga. Planowałam, żeby pierwszy wpis po powrocie był o kuchni kaukaskiej, ale na razie nie mogę się zebrać, żeby go napisać i uzupełnić zdjęciami. Na pewno zrobię to w ciągu najbliższych kilku dni, a dziś zapraszam Was na paluchy z Allgäu. 

Jak pisałam przed wyjazdem, w konkursie "Podróże z Thermomixem" wygrałam książkę o takim samym tytule. Przyszła do domu pod moją nieobecność. Dziś ją przejrzałam i wypróbowałam pierwszy przepis z kuchni niemieckiej, są to właśnie Paluchy z Allgäu. Bardzo mi smakowały i były wspaniałym dodatkiem do dzisiejszego śniadania. 


Składniki
500g mąki orkiszowej lub pszennej (dałam 200g orkiszowej i 300g pszennej)
1,5 łyżeczki soli
360-380g letniej wody
20 g drożdży 
2 łyżeczki soli morskiej/kminku do posypania
ew. ziarna (u mnie 2 łyżki pestek z dyni)
1 łyżeczka cukru (w wersji bez Thermomixa)


Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy letnią wodą, odstawiamy na kilka minut, aby zaczęły pracować. Następnie do miski wsypujemy mąkę, sól, rozczyn z drożdży i ewentualnie ziarno. Zagniatamy, aż ciasto stanie się bardzo miękkie. 
Następnie przekładamy je do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut (do podwojenia objętości).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Zmoczonymi rękoma dzielimy ciasto na 5 części i z każdej z nich formujemy długi wałek. Układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posypujemy grubą solą lub kminkiem, ja posypałam je i solą i kminkiem. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230'C na opcji góra-dół przez ok 20-25 minut. Upieczone paluchy przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy.


* Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy wszystkie składniki oprócz soli/kminku do posypania. Wyrabiamy 3min/interwał. Powstanie bardzo miękkie ciasto. Przekładamy je do miski i dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego! 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate