czwartek, 18 października 2012

Ciasto dyniowo-jabłkowe z płatkami owsianymi

Jakiś czas temu kupiłam niewielką dynię Hokkaido i długo się zastanawiałam co z niej zrobić. Myślałam o zupie, takiej mlecznej, jaką kiedyś robiła moja babcia, później o ciasteczkach, muffinkach itd. Stanęło na cieście dyniowo-jabłkowym z płatkami owsianymi z kuchni angielskiej. Na przepis ten natrafiłam w książce "Podróże z Thermomixem". Ciasto ma ciekawy korzenny smak, przypomina mi trochę marchwiaka a trochę piernik. Trzeba uważać, żeby piekarnik był dobrze nagrzany i nie zaglądać do ciasta w trakcie pieczenia. Ja byłam niecierpliwa i ciasto nieco mi opadło i w kilka miejsc wkradł się zakalec. W przepisie był jeszcze krem z serka śmietankowego, ja w ramach oszczędności kalorii pominęłam ten element, ale przepis na niego umieszczam, jeżeli ktoś miałby ochotę zrobić.


Składniki
Ciasto (forma 28cm)
300g miąższu z dyni (obranej ze skórki)
200g jabłek
150g płatków owsianych
100g rodzynek (dałam orzechy włoskie)
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 szczypta mielonych goździków (rozbiłam w moździerzu)
380g brązowego cukru
5 jajek
150g oleju
200g mąki
1 łyżeczka sody

Krem
240g cukru (bez Thermomixa cukru pudru)
50g margaryny
60g serka śmietankowego
10g soku z cytryny
50g prażonych, siekanych orzechów pekan

Przygotowanie ciasta:
Najpierw blendujemy dynię i jabłka na puree. Dodajemy do nich płatki owsiane, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier, jajka i olej i dokładnie miksujemy. Dokładamy mąkę, sodę i dalej miksujemy.
Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170'C przez ok. 50-55 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, zostawiamy je w formie do ostygnięcia na 15 minut, następnie wyjmujemy i całkowicie studzimy.

Przygotowanie kremu:
Do cukru pudru dodajemy margarynę, serek i sok z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Tak przygotowany krem rozprowadzamy na schłodzonym cieście, posypujemy orzechami i wstawiamy do lodówki, żeby ciasto się schłodziło. 


Przepis na Thermomix:
Ciasto: do naczynia miksującego wkładamy pokrojoną na kawałki dynię i jabłka i rozdrabniamy 10s/obr.5.
Dodajemy do nich płatki owsiane, rodzynki, cynamon, gałkę muszkatołową, goździki, cukier, jajka i olej i mieszamy 10s/obr.wsteczne/4. Dokładamy mąkę, sodę i mieszamy 10s/obr.wsteczne/4.
Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Krem: Do czystego i suchego naczynia wsypujemy cukier i mielimy 20s/obr.10. Dodajemy margarynę, serek i sok z cytryny i mieszamy 30s/obr.4.
Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.
Smacznego! 





Dyniowe przysmaki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate