poniedziałek, 15 października 2012

Jesienne ciasto z jabłkami

Jesień na dobre już się u nas zadomowiła, na ciepłe dni niestety przyjdzie nam jeszcze poczekać kilka ładnych miesięcy. Uwielbiam lato i już za nim tęsknię, zima mogłaby dla mnie nie istnieć. Na małe pocieszeniem upiekłam pyszne ciasto z jabłkami. Szkoda nie skorzystać z ich dużego wyboru i przystępnej ceny.  Polecam Antonówkę lub inne kwaśne odmiany. Przepis na spód zaczerpnęłam z bloga kulinarne spotkania. Zamiast gotowego musu proponuję nadzienie ze świeżych jabłek.

Składniki
Ciasto (blacha 20x35)
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
150 g masła
3 jajka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie
800g-900g jabłek
1 łyżka brązowego cukru (wg preferencji)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka soku z cytryny


Najpierw przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i pozbawiamy gniazd nasiennych. Możemy zetrzeć je na tarce z grubymi oczkami lub pokroić w niewielką kostkę. Doprawiamy je cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy.

Jajka ucieramy z cukrem, masłem i śmietaną na gładką masę, dodajemy mąki, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na pół i jedną częścią wykładamy wysmarowaną masą blachę i wykładamy na jabłka. Drugą część rozwałkowujemy i przykrywamy nią nadzienie. 
Piec ok. 30-40 minut  piekarniku nagrzanym do 180'C. 

Można podawać je na ciepło z kulką lodów waniliowych. Ciasto ładnie prezentuje się posypane cukrem pudrem i udekorowane listkami mięty.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate