poniedziałek, 22 października 2012

Tarta z jabłkami i kruszonką

Ciasta z jabłkami najlepiej smakują jesienią. O te porze roku jest już niewiele innych owoców, a jabłka są teraz wyjątkowo pyszne. Warto zadbać o to, żeby jabłka, których używamy do ciasta były naprawdę kwaśne, w przeciwnym razie nie rozpadną się podczas pieczenia i nadzienie będzie twarde i mało soczyste.


Składniki (forma 28 cm)
Ciasto
250g mąki krupczatki
250g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
250g zimnego masła 
niecałe 1/2 szklanki cukru 
2 żółtka 
2 łyżki jogurtu greckiego

Nadzienie
500-700g kwaśnych jabłek np. Antonówki
2 łyżki cukru waniliowego

Najpierw miksujemy żółtka z cukrem, masłem i jogurtem, później dodajemy mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki na ok. pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy je, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na centymetrowe plasterki. Mieszamy je z cukrem waniliowym i odkładamy na chwilę.

Następnie ciasto wyjmujemy z zamrażarki i dzielimy w proporcjach 2/3 na spód i 1/3 na wierzch. Większą porcją ciasta wylepiamy formę do tarty wysmarowaną masłem. Promieniście, od zewnątrz do środka układamy na cieście plasterki jabłek. Resztę ciasta ścieramy na tarce i układamy na jabłkach.

Ciasto pieczemy ok. 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Tarta jest gotowa, gdy jej wierzch się zrumieni. Podajemy ją na gorąco z kulką lodów waniliowych lub na zimno posypaną cukrem pudrem.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate