środa, 21 listopada 2012

Polędwiczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Dawno mnie tu nie było, za co Was przepraszam. Sporo się ostatnio dzieje. Przez ostatni czas szykowałam różne rzeczy na kiermasz, który odbył się w sobotę, a przede mną jeszcze 3 takie imprezy w grudniu. Jest to bardzo czasochłonne. Tworzenie biżuterii i dekorowanie różnych przedmiotów do domu całkowicie mnie teraz pochłania, mój dom to jeden wielki warsztat i gotowanie, a co za tym idzie bloga nieco zaniedbałam. Obiecuję, że jak to się skończy to odwiedzę Wasze blogi, odpowiem na maile i komentarze, a na razie zapraszam Was na polędwiczki ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Składniki (dla 2 osób)
1 polędwiczka wieprzowa
3 ząbki czosnku (2 do natarcia mięsa i 1 do szpinaku)
ok. 7-10 suszonych pomidorów
 1/2 kostki fety
5-6 zamrożonych brykietów szpinaku
1 łyżka majeranku świeżego lub suszonego
1/3 łyżeczki soli gruboziarnistej
świeżo mielony pieprz  
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
1 łyżka masła
2-3 łyżki oliwy do smażenia

Polędwiczkę nacinamy wzdłuż, ale nie do końca i rozkładamy na dwie strony tak, jak książkę. Rozbijamy tłuczkiem z obu stron, aż do uzyskania sporego prostokąta. Następnie w małym naczynku mieszamy sprasowany czosnek, sól, pieprz, bazylię i oliwę z pomidorów. Tak przygotowaną mieszanką nacieramy polędwiczkę z obu stron.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy zamrożony szpinak. Przesmażamy go aż do całkowitego rozmrożenia i odparowania z niego wody. Tuż przed zdjęciem patelni z gazu dodajemy sprasowany czosnek i łączymy go ze szpinakiem. Następnie dokładamy pół kostki pokruszonej fety i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą konsystencję.

Na jednym brzegu polędwiczki, na całej jej długości układamy pasek z masy szpinakowej, a na przekrojone na pół kawałki suszonych pomidorów. Na całej długości polędwiczki powinien być szpinak przykryty pomidorami. Od tej strony rozpoczynamy zawijanie polędwiczki w rulonik. Gotową roladę możemy spiąć kilkoma wykałaczkami, żeby łatwiej było ją smażyć.

Tak przygotowane mięso smażymy kilka minut na rozgrzanej oliwie, obracamy kilkakrotnie, żeby zrumieniło się z każdej strony, nasza roladka nieco się skurczy podczas smażenia.
Następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170'C. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, naczynie żaroodporne przykrywamy i trzymamy w nagrzanym piecyku jeszcze ok. 7-10 minut, żeby mięso przeszło aromatem i nie było wysuszone.

Polędwiczkę podajemy pokrojoną w plastry. Dobrze smakuje z ugotowanymi w wodzie z majerankiem ziemniakami.
Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate