czwartek, 17 stycznia 2013

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta to kolejne danie kuchni włoskiej, któremu nie potrafię się oprzeć. Taka grzanka to świetny sposób na przekąskę na imprezę lub po prostu na lekką kolację przy winie. Najlepiej smakuje przyrządzona z chrupiącej bagietki, ale można także użyć palucha lub bułki wrocławskiej. Można podawać ją z zimnymi dodatkami lub na gorąco, ja proponuję dzisiaj wersję na ciepło.


Składniki
1 bagietka 
1 kula mozzarelli 250g
5-5 łyżek oliwy z oliwek
2-3 pomidory
2 ząbki czosnku
kilka listków bazylii

Bagietkę kroimy na skośne kromki.
Pomidory obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazd nasiennych (jeżeli pomidory są mięsiste to zostawiam pestki) i kroimy na drobne kawałki. Przekładamy do miski i dodajemy posiekaną bazylię i 1 sprasowany ząbek czosnku, całość podlewamy delikatnie oliwą i zostawiamy na chwilę, żeby smaki się przegryzły. 

Do oliwy z oliwek dodajemy 1 sprasowany ząbek czosnku i dokładnie mieszamy ze sobą.
Tak przygotowaną oliwą smarujemy kromki z obu stron. Na górę układamy cienkie plasterki mozzarelli i jeszcze raz smarujemy je pędzelkiem umoczonym w oliwie. 

Grzanki wstawiamy na ok. 5-7 minut do piekarnika nagrzanego do 200'C na opcję góra-dół. Najlepiej piec je na kratce.
Następnie na każdą kromkę nakładamy porcję pomidorów z bazylią i wstawiamy do piekarnika na jeszcze 2-3 minuty. Po upieczeniu, grzanki możemy delikatnie posolić.
Podajemy na gorąco z lampką czerwonego wina.
Smacznego! 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate