niedziela, 20 stycznia 2013

Francuskie rogaliki z czekoladą

Chrupiące rogaliki z ciasta francuskiego, które kryją w sobie pyszną czekoladę, w sam raz na jeden kęs. Ich przygotowanie wraz z pieczeniem zajmie nam najwyżej pół godziny. Są idealne, jako poczęstunek dla niespodziewanych gości a ich zrobienie jest banalnie proste i możemy przygotować je wraz z dziećmi. 

Składniki
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 tabliczka czekolady deserowej (polecam Wedel)
 1-2 łyżki śmietany do posmarowania rogalików

Czekoladę dzielimy na kostki i każdą z nich kroimy na 4 części. Schłodzone w lodówce ciasto rozwijamy na blacie i kroimy w niewielkie trójkąty. Na każdy nakładamy po 2-3 kawałki czekolady i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Uformowane rogaliki układamy na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy śmietaną. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok 15-20 minut, do momentu kiedy staną się rumiane. Najpyszniejsze są jedzone kilka minut po upieczeniu.

Smacznego!








Ciastka na jeden kęs - NAGRODA
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate