poniedziałek, 7 stycznia 2013

Kruche rogaliki z nadzieniem śliwkowym

Ostatnio bardzo zaniedbałam bloga, nadal sporo gotuję, ale niestety często w takich porach, kiedy nie ma już dobrego światła albo po prostu nie mam czasu na zrobienie zdjęcia. W efekcie mam sporo napisanych przepisów, ale brak do nich zdjęć. Poprawię się na wiosnę ;) 
Dziś na osłodę kruche rogaliki z nadzieniem z powideł śliwkowych, naprawdę pyszne połączenie. Takich ciasteczek nie trzeba specjalnie zachwalać, ale te są naprawdę fantastyczne, kruche, wręcz rozpływające się w ustach ciasto. Prawie wszystkie rogaliki pochłonęliśmy wczoraj, kiedy były jeszcze lekko ciepłe. Zapraszam także na drugą wersję rogalików z nadzieniem z jagody kamczackiej.

Składniki
Ciasto (przepis Dorotuś)
2 ¼ szklanki mąki pszennej + mąka do podsypania
200 g masła
2 żółtka
1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
1/4 szklanki cukru pudru + cukier do posypania rogalików
szczypta soli
1 słoik powideł śliwkowych 

Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Schłodzone w lodówce ciasto dzielimy na 4 kawałki i każdy wałkujemy na oprószoną mąką stolnicy. Rozwałkowane ciasto powinno mieć ok 2mm grubości. Dużym talerzem wycinamy z niego koło i kroimy na 8 trójkątów, tak jak pizzę. Na każdy nakładamy łyżeczkę marmolady i zwijamy do środka, od grubszej części trójkąta do cieńszej. Można delikatnie wygiąć rogaliki w łuk, żeby miały ładniejszy kształt.

Rogaliki układać na kratce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 190'C przez ok 15min, do zarumienienia. Po przestudzeniu ciasteczka posypać cukrem pudrem.

Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 30s/Interwał. Z wymieszanego ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!







Ciastka na jeden kęs - NAGRODA Smakowite Prezenty
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate