niedziela, 13 stycznia 2013

Porterówka

Dzisiejszy post jest w pewnym sensie wyjątkowy, ponieważ to alkoholowa premiera na moim blogu. Porterówka jest słodkim i aromatycznym alkoholem, na dodatek robi się ją bardzo szybko i prosto. W mojej wersji nie jest bardzo mocna i powinna smakować kobietom. Ja uważam, że jest przepyszna.

Składniki
1 l piwa Porter
1/4 l spirytusu
1 szklanka cukru
1/2 laski wanilii


W głębokim garnku podgrzewamy piwo z cukrem i laską wanilii przekrojoną na połowy. Mieszamy rózgą, aż cały cukier się rozpuści. Uważamy przy tym, żeby nie doprowadzić piwa do wrzenia. Następnie piwo studzimy, wyławiamy laskę wanilii i wlewamy do piwa spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Można pić zaraz po wystudzeniu. 

Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy piwo, wsypujemy cukier i wkładamu przekrojone laski wanilii. Gotujemy 7min/70'C/obr.4. Następnie wyławiamy laskę wanilii i odstawiamy piwo do ostudzenia. Do zimnego piwa powoli wlewamy spirytus i mieszamy 15s/obr.4. Przelewamy do butelek.

Smacznego! 





Smakowite Prezenty Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate