środa, 27 lutego 2013

Tarta francuska z pomidorami i mozzarellą

Dziś naszło mnie na wytrawną tartę z pomidorami i mozzarellą. Żeby ułatwić sobie życie, zrobiłam ją na cieście francuskim, ale równie smaczna jest na kruchym. Wyszła pysznie, aromatyczna, z ciągnącym serem i wyrazistym sosem. Tego sosu wyszło nawet trochę za dużo, spokojnie możecie zrobić go z połowy składników lub zamrozić/użyć do innej potrawy. 
Połączenie pomidorów i mozzarelli to już klasyka, w mojej kuchni zagościło na dobre. A Wy macie swoje ulubione zestawy składników?

Składniki
Tarta
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 kulki mozzarelli (u mnie po 100g)
2 duże pomidory
pieprz
sól
posiekane listki bazylii
sos pomidorowy
masło do wysmarowania formy
 
Sos pomidorowy
(Jest go b.dużo, spokojnie można zrobić 1/2 porcji)
1 puszka krojonych pomidorów
1 łyżka oliwy
1 ząbek czosnku
1/4 cebuli
1 łyżka oregano
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki ziół prowansalskich
kilka drobno posiekanych listków bazylii (lub 1 łyżka suszonej bazylii)
duża szczypta soli
świeżo mielony pieprz 

Formę do tarty (najlepsza jest taka z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem. Nakładamy na formę ciasto francuskie, delikatnie luzujemy, dociskamy do dna i brzegów i odcinamy wszystko to, co jest ponad blaszką. Ciasto nakłuwamy w wielu miejscach widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy kulkami ceramicznymi lub fasolą. Pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół. Następnie zdejmujemy obciążenie i podpiekamy jeszcze 5 minut i odstawiamy do wystygnięcia.

W międzyczasie kroimy na plastry mozzarellę i pomidory obrane ze skórki. Siekamy drobno bazylię i odkładamy.

Przygotowujemy sos. Pomidory przekładamy do rondelka i odparowujemy na bardzo małym ogniu, często mieszając. Gdy nie będą już wodniste, dodajemy do nich posiekaną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty ząbek czosnku, oliwę i zioła i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze ok. 2 minut i odstawiamy do ostygnięcia.


Na ostudzone ciasto (jego dno) wykładamy sos pomidorowy i rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy na przemian plasterki pomidorów i mozzarelli. Następnie całość doprawiamy delikatnie solą, pieprzem i posypujemy posiekanymi listkami bazylii.
Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C.

Przepis na Thermomix:
Do naczynia miksującego wkładamy czosnek i cebulę i rozdrabniamy 10s/obr.7. Przekładamy je do miseczki. Następnie zakładamy motylek i do naczynia przelewamy pomidory z puszki, zamykamy, na pokrywie stawiamy koszyczek i odparowujemy 10min/Varoma/obr.2,5
Dodajemy cebulę i czosnek, zioła, oliwę, sól i pieprz i odparowujemy jeszcze 2-3 minuty/Varoma/obr.2,5.
Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate