wtorek, 19 lutego 2013

Tortilla z warzywami

Tortilla to coś, co zawsze jest w mojej szafce. Ratuje mnie, kiedy zapomnę kupić pieczywa lub gdy zmęczona wracam z wyjazdu i nie che mi się iść do sklepu po zakupy. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a jaka przyjemność z jedzenia jej na śniadanie lub kolację. 
Dziś proponuję wersję podstawową z warzywami i żółtym serem. Oczywiście dodatki można dowolnie modyfikować, dodać szynkę/kurczaka, oliwki czy co się komu zamarzy. 


Składniki (1 porcja)
1 placek tortilli (kupuję biedronkowe)
kilka plasterków sera żółtego (u mnie Gouda lub Edam)
1/2 pomidora
ok. 10 plasterków zielonego ogórka
1/4 cebuli
1/4 papryki
2 liście sałaty
kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
ketchup
 sos czosnkowy (opcjonalnie)

Na całą powierzchnię placka układamy ser żółty. Pomidora kroimy w cienkie plasterki, paprykę w nieduże słupki a cebulę w cienkie piórka. Talerz z tortillą wkładamy do mikrofali i podgrzewamy do rozpuszczenia sera. Można także położyć placek na suchej i mocno rozgrzanej patelni (na małym ogniu), zakryć przykrywką i poczekać aż ser się rozpuści. 
Następnie tortillę smarujemy ketchupem, kładziemy liście sałaty i na nich równomiernie rozkładamy warzywa. Możemy posolić do smaku, polać sosem czosnkowym i zwinąć placek w ścisły rulon. Jemy natychmiast po przyrządzeniu, kiedy tortilla jest jeszcze ciepła. 
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate