środa, 27 marca 2013

Babka czekoladowa z rumem na Wielkanoc

Święta za pasem a ja z porządkami i przygotowaniami świątecznymi daleko w lesie. Jakoś pogoda mnie w tym roku nie nastraja, ale na przekór zimowej aurze upiekłam kolejną wielkanocną babkę. Pachnie nią w całym domu! 
Przepis na nią zaczerpnęłam z Pani domu, a tak naprawdę został mi on podsunięty przez mamę jako propozycja na niedzielny deser. Wypróbowałam, co nieco zmieniłam i polecam. Babka urosła jak na drożdżach, w środku jest puszysta i wilgotna i do tego ma piękny rumowy aromat.

Składniki
Ciasto
250 g mąki
250 g cukru (u mnie 230)
250 g masła
5 jajek (kategorii 1 lub 0)
5 łyżek kakao Decomorenno (z wiatrakiem)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kieliszek rumu (50 ml)

Polewa
100 g masła
1 czekolada deserowa (u mnie Wedel)
posiekane migdały do dekoracji

Przygotowanie ciasta:
Oddzielamy białka od żółtek. Masło miksujemy z cukrem i żółtkami na gładką masę, stopniowo dodajemy mieszankę mąki, kakao i proszku do pieczenia i miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Powoli wlewamy rum i mieszamy masę.

Ubijamy białka na sztywną i błyszczącą pianę. Dodajemy ją do masy kakaowej i delikatnie łączymy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki.

Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.

Upieczoną babę lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy np. na dużą deskę do krojenia.

Przygotowanie polewy:
W niewielkim rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Masę mieszamy rózgą aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. 
Ciepłą polewę wylewamy równomiernie na babkę i obsypujemy orzechami.

Przepis na Thermomix:
Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy je na sztywną pianę 2-3min/obr.4,5. Ubitą pianę przekładamy na chwilę do miski.
Zdejmujemy motylek i do naczynia miksującego wkładamy masło, cukier i żółtka i miksujemy 20s/obr.7. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i rum i mieszamy 45s/obr.6

Dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy kopystką, żeby składniki się połączyły.
Formę z kominem smarujemy masłem i wysypujemy mąką połączoną z 1 łyżeczką kakao. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok. 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C.
Upieczoną babę lekko studzimy i delikatnie wyjmujemy z formy np. na dużą deskę do krojenia lub kuchenną kratkę. 

Do czystego i suchego naczynia wkładamy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Zakładamy motylek i rozpuszczamy 3min/80'C/obr.2. Odrobinę wystudzić i wylać na babkę. Udekorować posiekanymi migdałami.

Smacznego! 






Babki i babeczki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate