czwartek, 14 marca 2013

Babka piaskowa

Przygotowania do Wielkanocy idą pełną parą. Dzięki temu, że piekę babki, mazurki, faszeruję jajka, bardzo powoli zaczynam czuć atmosferę nadchodzących wiosennych Świąt, bo pogoda raczej nastraja mnie bożonarodzeniowo.

Moją ulubioną wielkanocną potrawą jest babka piaskowa, bardzo lubię tę jej suchą i zapychającą konsystencję. Pamiętam, jak wiele lat temu piekła ją moja ciotka, a ja wprost nie mogłam się oderwać od babki i potem na nic nie miałam już miejsca. A Wy jakie potrawy lubicie najbardziej?

Składniki
Ciasto
200 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
230 g cukru pudru
250 g masła
4 jajka
1 łyżeczka esencji waniliowej
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Lukier
1/2 kubka cukru pudru
2-3 łyżki wrzątku 

Na początku oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i odstawiamy. Nie mogą stać długo, bo piana opadnie.

W oddzielnej misce miksujemy masło z cukrem pudrem i powoli dodajemy żółtka i sok z cytryny. Dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy pianę z białek i łączymy ją z masą za pomocą drewnianej łyżki.

Ciasto przelewamy do formy  na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy je 50-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra-dół. Odstawiamy do ostygnięcia.

Babkę wyjmujemy z formy do góry nogami. Przygotowujemy lukier (do cukru pudru wlewamy 2-3 łyżki wrzątku i mieszamy do uzyskania gęstej białej masy) i polewamy nim babkę. Można ją udekorować posiekanymi orzechami lub skórką pomarańczową.
Proponuję podawać babkę w towarzystwie herbaty lub kawy, ponieważ jest bardzo zapychająca.
Smacznego! 



Przepis na Thermomix
Białka oddzielamy od żółtek. Zakładamy motylek i do naczynia miksującego wlewamy białka ze szczyptą soli. Ubijamy 2-3min/obr.4,5 lub do uzyskania sztywnej piany. Zdejmujemy motylek i przekładamy pianę do miski. 
Do naczynia miksującego wsypujemy wszystkie składniki na ciasto (bez piany) i mieszamy 1min/obr.3. Wlewamy pianę z białek i za pomocą kopystki delikatnie łączymy składniki. Dalej postępujemy zgodnie z powyższą instrukcją.








Cytrynowe wypieki
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate