niedziela, 3 marca 2013

Bułki pszenne

Zatęskniło mi się dzisiaj za domowym pieczywem. Znalazłam szybki przepis (eli24 z Przepisowni) i na niedzielne śniadanie mieliśmy ciepłe i chrupiące bułeczki. Uwielbiam zapach pieczonego chleba czy bułek, od razu robi się tak po domowemu. Na zdjęciu widoczne smarowidło, z którym jedliśmy bułki, tapenada z zielonych oliwek.
Jeżeli nie macie jeszcze doświadczenia z pieczeniem bułek to jest to dobry przepis i moment, żeby to nadrobić. Nie trzeba godzinami czekać aż bułki nam wyrosną, pół godziny i gotowe. 
Możemy także uformować bułki wieczorem, schować blachę do lodówki a rano w 20 minut upiec własne bułki na śniadanie.

Składniki
440 g mąki pszennej
210 g letniej wody (niepełna szklanka)
40 g oliwy
35 g drożdży (świeżych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy z niego 12 bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie lub matą silikonową. 
Blachę wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 50'C. Zostawiamy je do wyrastania na 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy je ok. 20 minut aż staną się rumiane. Jeżeli chcemy, żeby bułki miały chrupiącą skórkę, możemy na dnie piekarnika postawić naczynie z lodem.

Bułki studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu można je posmarować pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, dzięki temu nie stwardnieją za szybko.


Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na bułki wkładamy do naczynia miksującego I wyrabiamy ciasto 2,5min/Interwał.
Formujemy z niego 12 bułeczek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie lub matą silikonową. 
Blachę wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 50'C. Zostawiamy je do wyrastania na 10 minut. Następnie zwiększamy temperaturę do 180'C i pieczemy je ok. 20 minut aż staną się rumiane. Jeżeli chcemy, żeby bułki miały chrupiącą skórkę, możemy na dnie piekarnika postawić naczynie z lodem.

Bułki studzimy na kuchennej kratce. Po upieczeniu można je posmarować pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, dzięki temu nie stwardnieją za szybko.

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate