wtorek, 12 marca 2013

Chrzan tarty

Są takie potrawy i dodatki, bez których trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Dla mnie takim dodatkiem jest właśnie chrzan. Na jego bazie przygotowujemy sosy do jajek, zupy, ćwikłę, zaostrzamy nim kiełbasę. Chrzan także musi znaleźć się w naszym wielkanocnym koszyczku.

Warto włożyć trochę wysiłku i zrobić tarty chrzan samemu. Na jesieni przerobiłam 6 kg świeżo ukopanego chrzanu. Wyszedł bardzo ostry, aromatyczny i biały. Świetnie przechował się przez zimą, dlatego z powodzeniem mogę Wam polecić ten przepis, znalazłam go kiedyś w zbiorze przepisów na Thermomix.


Składniki
400 g chrzanu pokrojonego na kawałki
1 woreczek kostek lodu (lub 1szklanka lodowatej wody)
sok z 1cytryny
55 g cukru
10 g soli

Chrzan obieramy ze skórki i na przynajmniej pół godziny wkładamy go do miski z zimną wodą. Następnie kroimy chrzan na kawałki, dorzucamy kostki lodu (lub wlewamy zimną wodę, jeżeli nasza maszyna nie radzi sobie z kruszeniem lodu), cukier, sól i wlewamy sok z cytryny. Całość miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy chrzanowej. Jeżeli masa będzie za gęsta, możemy dolać do 150 g wody.
Dzięki lodowi/zimnej wodzie chrzan uwalnia mniej olejków eterycznych i nie powoduje pieczenia oczu, można go spokojnie przełożyć do słoiczków.

Jeżeli przygotowujemy większą ilość chrzanu i chcemy go przechowywać, to do każdego słoiczka na górę chrzanu wlewamy 1 łyżkę oleju, mocno zakręcamy i przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu. Po otwarciu słoiczka, chrzan trzymamy w lodówce.

Przepis na Thermomix
Wszystkie składniki zmiksować przy pomocy kopystki 1min/obr.6-9. Jeżeli masa będzie za gęsta dodać do 150 g wody mineralnej i dalej miksować do uzyskania odpowiedniej masy chrzanowej.






Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate