poniedziałek, 11 marca 2013

Drobiowe roladki z fetą i suszonymi pomidorami

Od jakiegoś czasu moim ulubionym sposobem na mięso są różnego rodzaju roladki. Przyrządzam je z polędwiczek wieprzowych, ze schabu, czy właśnie z kurczaka. To proste a jednocześnie smaczne i efektowne danie, które za każdym razem można zrobić inaczej.

Tym razem zrobiłam roladki z piersi kurczaka owinięte boczkiem z nadzieniem z fety i suszonych pomidorów.  

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory


Składniki
1 podwójny filet z kurczaka
ok.10 suszonych pomidorów
3 plasterki fety
1 paczka boczku wędzonego
pieprz ziołowy
sól
czosnek granulowany (opcjonalnie)

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy wszelkie tłuszczyki i żyłki. Oba filety rozcinamy na pół (w przekroju), tak aby powstały cztery cienkie kotlety.
Każdy z nich dość mocno rozbijamy na desce. Żeby w mięsie nie robiły się dziury, na czas rozbijania wkładamy je między warstwy folii spożywczej.

Kotlety z obu stron lekko solimy, posypujemy pieprzem i czosnkiem granulowanym. Na brzegu każdego fileta układamy pokrojone na niewielkie kawałki suszone pomidory i paski fety. Ścisło je rolujemy i każdy z nich owijamy 3-4 plasterkami boczku wędzonego.

Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 20-25 minut. Podajemy pokrojone na kawałki na liściach sałaty/szpinaku/bazylii z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate