poniedziałek, 18 marca 2013

Jajka faszerowane suszonymi pomidorami

Kolejne wielkanocne jajka. Jako ogromna wielbicielka suszonych pomidorów po prostu nie mogłam nie spróbować nafaszerować nimi jajek. Efekt bardzo mi się podoba i na pewno będę robiła takie jajeczka. 

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

Składniki
3 jajka
6 suszonych pomidorów
10 listków bazylii
1 łyżka majonezu
1/2 łyżeczki tymianku suszonego
sól
spora szczypta pieprzu czarnego

Jajka gotujemy na twardo (ok.10 minut od zagotowania), przelewamy zimną wodą i nożem z drobnymi ząbkami kroimy na pół, uważając, żeby nie pokruszyć skorupki. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy całe jajka i przekładamy je do miseczki. Rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków.
Następnie w bardzo cienkie paski kroimy suszone pomidory i dorzucamy je do jajek. Dodajemy posiekaną bazylię, tymianek, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy i tak przygotowane jajka wkładamy z powrotem do skorupek za pomocą małej łyżeczki.

Jajka możemy podawać na zimno posypane listkami bazylii lub na gorącą. Wtedy obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na maśle skorupką do góry. 
Smacznego!





Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate