środa, 6 marca 2013

Jajka faszerowane tapenadą

Dziś oficjalnie rozpoczynam na blogu cykl wpisów wielkanocnych. Święta zbliżają się wielkimi krokami i zaczynam myśleć o tym, co powinno się znaleźć na wielkanocnym stole. Na pewno są to jajka, mazurki, dobry domowy chrzan i babka. 
Jakie jeszcze potrawy chcielibyście znaleźć na blogu? Postaram się poszerzyć mój świąteczny asortyment :) 

Stworzyłam także zakładkę Wielkanoc, gdzie znajdziecie wszystkie wielkanocne przepisy z tego i zeszłego roku.

Chciałabym Was także zaprosić na fanpage kuchennego bałaganu, gdzie jestem z Wami w codziennym kontakcie i gdzie pojawiają się wpisy, zdjęcia i wydarzenia, których nie ma na blogu.

A teraz przepis na jajka z tapenadą, która zawładnęła moim smakiem w ostatnim czasie.

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
5 łyżeczek zielonej tapenady (przepis na tapenadę)
1 łyżeczka majonezu

Jajka gotujemy na twardo (ok. 10 minut) i obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i delikatnie za pomocą łyżeczki, wyjmujemy żółtka. Przekładamy je do miseczki, dodajemy tapenadę, majonez i ugniatamy widelcem na gładką masę. Nie potrzeby ich solenia, ponieważ tapenada jest już słona.

Następnie łyżeczką wkładamy farsz w białko, na miejsce po żółtku. Możemy udekorować jajka kiełkami, lub posiekanymi drobno oliwkami.

Smacznego!







Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate