sobota, 2 marca 2013

Jajka w sosie majonezowo-chrzanowym

Bardzo lubię jajka z majonezem, to połączenie zawsze się sprawdza i nigdy się nie nudzi. Ale ja lubię kombinować. Dzisiaj zrobiłam nieco ostrzejszą wersję klasyki, połączyłam dwa typowe wielkanocne składniki, majonez i chrzan. Wyszedł z tego bardzo dobry sos, który świetnie komponuje się z jajkami.

Składniki
5 jajek ugotowanych na twardo
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu typu greckiego
1,5 łyżeczki chrzanu
1,5 ząbka czosnku
sól i pieprz do smaku 

Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i delikatnie obieramy ze skorupek. Kroimy na połówki i odkładamy.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Majonez mieszamy z jogurtem do uzyskania gładkiej masy, dodajemy chrzan i starty ząbek czosnku. Solimy i pieprzymy do smaku i już sos jest gotowy. W wersji light można pominąć majonez i zrobić sos jedynie na bazie jogurtu. 
Następnie przekładamy sos do rękawa cukierniczego i dekorujemy niem jajka. 
Smacznego!



Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate