czwartek, 7 marca 2013

Łosoś pieczony w ziołowym maśle

Odkąd odkryłam łosia, jadam go często. Praktycznie za każdym razem przyrządzam go w inny sposób. Piekę go w folii, w maśle, na patelni grillowej i zawsze wychodzi smaczny i aromatyczny. Dziś pokażę Wam, jak łatwo upiec łososia w maśle z dużą ilością cytryny, kopru i rozmarynu.
Jeżeli wolicie wersję bardziej dietetyczną to zapraszam po przepis na łososia w sosie miętowo-cytrynowym.

Składniki
(1 porcja)
1 filet z łososia
1/4 kostki masła
1 łyżka posiekanego koperku
sok z 1/4 cytryny
1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
1 ząbek czosnku
pieprz cytrynowy
czerwona papryka
sól 

Łososia myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy go solą, pieprzem cytrynowym i papryką. W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sok z cytryny, koperek i rozmaryn i posiekany drobno czosnek.

Łososia układamy w niewielkim, ale głębokim naczyniu żaroodpornym i zalewamy rozpuszczonym masłem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez 20-25 minut. Ja lubię rybkę bardziej rumianą i na ostatnie 5 minut włączam opcję grilla. Łososia możemy podać z ryżem i brokułami posypanymi prażonymi migdałami.
Smacznego!






Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate