piątek, 29 marca 2013

Pstrąg z patelni grillowej

Dziś na obiad jest rybka. Przypadkowo wstrzeliłam się z nią w Wielki Piątek, czyli dzień, w którym katolicy poszczą i tradycyjnie na obiad podaje się rybę z ziemniakami lub chlebem. Danie powinno być postne, pozbawione mięsa, masła czy śmietany. Nie powinno się tego dnia objadać.
Ja postu nie przestrzegam, ale naszło mnie na pstrąga, więc będzie pstrąg z patelni grillowej. Taka moja mała tęsknota za latem i grillem w ogrodzie.

Składniki
2 patroszone pstrągi 
2 ząbki czosnku
2 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka posiekanego koperku
sok z 1/2 cytryny
30 g masła
sól
świeżo mielony pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek\

Wypatroszone pstrągi myjemy i odkładamy do obcieknięcia na kilka minut. Następnie osuszamy je papierowym ręcznikiem. Każdego pstrąga delikatnie nacinamy w trzech miejscach skóry i skrapiamy sokiem z cytryny oraz nacieramy solą i pieprzem zarówno z zewnątrz, jak i w środku. 
W miseczce mieszamy masło z wyciśniętymi ząbkami czosnku, posiekanym rozmarynem i koperkiem. Z masła formujemy dwa długie wałeczki i wkładamy je do środka ryby. Następnie spinamy brzegi pstrąga wykałaczkami, zawijamy rybę w folię i chowamy do lodówki na minimum pół godziny. Tak przygotowany pstrąg może marynować się nawet dwa dni.

Przed smażeniem ryby smarujemy pędzelkiem umoczonym w oliwie z oliwek. Mocno nagrzewamy patelnię grillową, zmniejszamy ogień i układamy na niej pstrągi. Smażymy je po 4-5 minut z każdej strony. Takie pstrągi można zrobić także na grillu.

Ryby podajemy gorące z ćwiartkami cytryny, upieczonymi ziemniakami i w towarzystwie zielonej sałaty. Pstrąg wspaniale komponuje się z białym winem np. sauvignon blanc.
Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate