piątek, 1 marca 2013

Tapenada - pasta z zielonych oliwek

Tapenada (tapenade) to prowansalska pasta z oliwek, która jest wspaniałym dopełnieniem chrupiącej bagietki. Można przygotowywać ją zarówno z zielonych, jak i z czarnych oliwek. Często dodaje się do niej kapary i anchois. 
Dziś zapraszam Was na zieloną wersję. Więcej informacji o tapenadzie i przepis na tapenadę z czarnych oliwek znajdziecie w tym poście.


Składniki
1 szklanka zielonych oliwek (100g bez pestek i bez dodatków)
1 łyżeczka kaparów
2 małe ząbki czosnku
1 nieduża gałązka natki pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy
świeżo mielony pieprz
sól (opcjonalnie, przy słonych oliwkach nie będzie potrzebna)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania pasty. Jeżeli jest za gęsta, dolewamy odrobinę oliwy i mieszamy. Gotową tapenadę należy przełożyć do pojemnika z przykrywką i schować do lodówki na kilka godzin, żeby pasta się przegryzła. Możemy przechowywać ją w lodówce nawet przez kilka tygodni.
Świetnie  smakuje z chrupiącą bagietką, jako dodatek do nachosów. Polecam ją także na wieczór z winem.


Przepis na Thermomix
Na wirujące noże wrzucamy czosnek i natkę i miksujemy ok. 5-7s/obr.10. Następnie w naczyniu miksującym układamy pozostałe składniki i miksujemy 10s/obr.10. Mieszamy kopystką, jeżeli pasta jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oliwy i mieszamy 5s/obr.5.
Smacznego!




Domowy Wyrób
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate