czwartek, 28 marca 2013

Zakwas na żur

Żurek jest tradycyjną potrawą wielkanocną w kuchni polskiej. Jeżeli chcecie, żeby na Waszym świątecznym stole zagościł żur na domowym zakwasie to jest to ostatni dzwonek na jego nastawienie. Przygotowanie zakwasu zajmuje dosłownie kilka minut a mamy pewność, że nie zostanie zakwaszony octem, jak to często ma miejsce w przypadku kupnych. Swój przygotowałam z przepisu Liski, jest niezawodny.

Zakwas ze zdjęć jest świeżo zrobiony i wymieszany i jeszcze się nie wyklarował. Później mąka i przyprawy opadną na dno, na górze zostanie woda i po jakimś czasie zaczynie lekko bąbelkować.

Składniki
10 łyżek mąki żytniej razowej 
(tym razem dałam żytnią mąkę i skórkę od chleba razowego)
2 ząbki czosnku
2 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki umieszczamy w szklanym naczyniu i zakrywamy ściereczką. Można użyć gazy lub pieluchy tetrowej. Odstawiamy na 2-3 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. 








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate