sobota, 9 marca 2013

Zupa szpinakowa

Lubicie zupy kremy? Ja bardzo. Moim ulubionym jest zupa krem z sałaty, ale lubię także brokułową, jarzynową czy porową. Tym razem naszło mnie na spróbowanie zupy szpinakowej. Ma ona bardzo intensywnie zielony kolor, bardziej soczysty niż na zdjęciu i wyrazisty smak. Miłośnikom zieleniny powinna przypaść do gustu.


Składniki
(2 porcje)
150 g liści szpinaku
1/2 litra bulionu warzywnego
2 niewielkie ziemniaki
1/4 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 marchewki
2 łyżeczki serka topionego (śmietankowego)
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
sól do smaku

Najpierw podgrzewamy bulion a następnie myjemy szpinak i osączamy go z wody. Ziemniaki, marchewkę, cebulę i czosnek obieramy i kroimy na niewielkie kawałki.

Do wrzącego bulionu wkładamy warzywa, serek topiony i przyprawy. Gotujemy ok. 10 minut i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z grzankami lub uprażonymi płatkami migdałów. Jeżeli ktoś lubi, zupę można zabielić śmietaną.
Smacznego!









Zimowa zupa krem Dania Postne
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate