niedziela, 21 kwietnia 2013

Biały ser w ziołowej oliwie

Jakiś czas temu koleżanka zaserwowała mi pyszny biały ser w ziołowej marynacie z oliwy. Od razu przypadł mi do gustu. Ostatnio przypomniałam sobie o nim i zrobiłam go po swojemu.
Tak przygotowany ser można dodawać do sałatek lub podawać jako przekąskę. Warto także wykorzystać słonawą i aromatyczną oliwę, która może posłużyć np. za marynatę do mięs czy sałatek.

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

Składniki
1 kostka zwartego twarogu
1 łyżeczka soli morskiej
ziarenka kolorowego pieprzu
2 suszone pomidory
3-4 ząbki czosnku
1 gałązka rozmarynu
2 łyżki suszonego oregano
(lub świeżego)
kilka listków bazylii
ok. 1 szklanki oliwy z oliwek 
(zależnie od wielkości słoika)


Ser kroimy w centymetrowe, równe kostki. Układamy je warstwami w słoiku, przesypując solą, pieprzem, ziołami i czosnkiem. Następnie ser zalewamy oliwą z oliwek. Ważne, żeby cały ser i zioła były zakryte oliwą. Następnie zakręcamy słoik i chowamy go do lodówki na jakieś 5-7 dni, żeby twaróg przeszedł aromatem ziół.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate