piątek, 5 kwietnia 2013

Chleb smażony w jajku

Zawsze, gdy przygotowuję sobie taki chlebek, przypominają mi się beztroskie wakacje u babci. Słońce, słodkie lenistwo i śniadanie jedzone na werandzie z kuzynostwem. Babcia smażyła nam chleb w jajku, do popicia była mięta świeżo zerwana z krzaka, dookoła piały kury i śpiewały ptaki i dzień zaczynał się wspaniale.

Lubię wracać do tego smaku i gdy w weekend mam więcej czasu na celebrowanie śniadania, łapię za chleb, jajka i smażę swoje ulubione danie. Bardzo lubię jeszcze wersję z żółtym serem, ale ta pojawi się w oddzielnym poście.
Polecam jedzenie smażonego chleba na gorąco w towarzystwie sałatki ze świeżych pomidorów, papryki i szczypiorku.
Takie śniadanie docenią także Wasze dzieci.

Składniki
kilka kromek czerstwego chleba (2-3 dniowego)
2-3 jajka
sól i pieprz
zioła (opcjonalnie)
olej do smażenia

Jajka wbijamy do głębokiego talerza i rozmącamy widelcem. Doprawiamy je solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Ja do swoich dosypałam oregano i bazylię. 
Na  patelnię wlewamy olej, musi być mocno nagrzany, żeby chlebki ładnie się zrumieniły. Jego temperaturę sprawdzamy skapując odrobiną jajka, jeżeli od razu się ścina, to znaczy, że temperatura jest dobra. Wtedy nieco zmniejszamy ogień.

Kromki chleba obtaczamy z dwóch stron w jajku i kładziemy na patelnię. Smażymy aż staną się rumiane z obu stron. Możemy je nieco osączyć na papierowym ręczniku.

Chlebki podajemy na gorąco, ja lubię posypane solą i pieprzem, Świetnie komponuję się w towarzystwie świeżych warzyw. Są idealne na leniwe weekendowe śniadanie a także w momentach, gdy zabraknie nam świeżego chleba ;)
Smacznego!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate