sobota, 27 kwietnia 2013

Ciasteczka z fiołkami kandyzowanymi

W zeszłym roku rozpoczęłam moją przygodę z jedzeniem kwiatów. Chyba najbardziej przypadły mi do gustu delikatne i aromatyczne fiołki oraz róża. Dziś zapraszam Was na fiołkowe ciasteczka. Małe, kruche półksiężyce z kandyzowanymi fiołkami i cukrem fiołkowym. Przepis na bazę ciasta zaczerpnęłam z "Wielkiej księgi ciast", niewiele obecnie przypomina oryginał, ponieważ pozamieniałam składniki i proporcje.

Przepis na:


Składniki
230 g mąki pszennej
140 g zimnego masła
30 g cukru
2 łyżki cukru fiołkowego
1 łyżka fiołków kandyzowanych
szczypta soli 

 
Do mąki dodajemy cukier, pokrojone na kawałki zimne masło, sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, gdy zacznie się sklejać, dodajemy fiołki i zagniatamy gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i na ok. godzinę odkładamy do lodówki. 
Schłodzone ciasto przekładamy na podsypany mąką blat. Z ciasta formujemy wałeczek o średnicy 3-4 centymetrów i kroimy go na kawałki orzecha włoskiego. Każdy kawałek lekko wyginamy, formując półksiężyce.


Uformowane ciasteczka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175'C przez około 10-12 minut, do wyzłocenia się ciasteczek.
Zaraz po upieczeniu, półksiężyce delikatnie zdejmujemy z blachy i układamy na płaskich talerzach. Posypujemy je fiołkowym cukrem pudrem i odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate