poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Czekoladowe muffiny Nigelli Lawson

Dawno już nie robiłam muffinek i stęskniłam się za nimi. Najbardziej lubię te mocno czekoladowe, więc dzisiaj postanowiłam wypróbować przepis Nigelli. Jestem z niego bardzo zadowolona. Muffinki ładnie wyrosły, są wilgotne i naprawdę smaczne.

 Składniki
(na 12 sztuk)
1 i 3/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 szklanka mleka
1/3 szklanki oleju + 2 łyżeczki oleju
1 jajko
3/4 szklanki czekoladowych groszków do ciasta
1/4 szklanki czekoladowych groszków do posypania
(u mnie zamiast groszków 1,5 tabliczki mlecznej czekolady)
1 łyżeczka esencji waniliowej


W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę i groszki. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej i wbijamy jajko, łączymy je ze sobą.
Następnie przelewamy płynne składniki do suchych i niezbyt dokładnie łączymy je ze sobą za pomocą łyżki. Ciasto na muffiny nie powinno być idealnie rozmieszane, ponieważ po upieczeniu zrobi się kluchowate.

Następnie wkładamy papilotki lub silikonowe pojemniczki do formy na muffiny. Wypełniamy je do 3/4 wysokości ciastem i posypujemy groszkami czekoladowymi.
Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół. Studzimy je na kuchennej kratce.
Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate