poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i serem feta

Pamiętam, że jako dziecko bardzo nie lubiłam szpinaku. Kojarzył mi się z bezpłciową breją. Teraz nie wyobrażam sobie kuchni bez tego pysznego warzywa. Jest tyle cudownych sposób na jego wykorzystanie, że aż trudno wypróbować wszystkie. Robiłam już najróżniejsze roladki mięsne ze szpinakiem, pierogi, babeczki, naleśniki a dziś przyszedł czas na makaron.

Zapraszam na tagliatelle ze szpinakiem i fetą, to bardzo smaczne połączenie, delikatny szpinak z wyrazistym serem.

Składniki
200 g makaronu tagliatelle
300 g szpinaku baby
3/4 kostki fety
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka masła
pieprz do smaku
parmezan (opcjonalnie) 

Do gotującej się i lekko osolonej wody wrzucamy makaron i gotujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy całość na durszlaku nad dużą miską, zostawiamy nieco gorącej wody i z powrotem wrzucamy do garnka.

Liście szpinaku siekamy na paski. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy drobno posiekane lub sprasowane ząbki czosnku, smażymy chwilę i dorzucamy szpinak. Dusimy go ok. 3-4 minut na niewielkim ogniu. Wyłączamy ogień, dodajemy pokruszoną fetę i dokładnie łączymy z makaronem. Doprawiamy pieprzem do smaku, nie ma potrzeby solenia, ponieważ feta jest słona.
Przekładamy szpinak do garnka z makaronem i mieszamy.

Podajemy od razu, tagliatelle możemy posypać startym parmezanem. Danie świetnie smakuje w towarzystwie białego wina.
Smacznego!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate