środa, 8 maja 2013

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Taki aromatyczny chlebek z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów i oliwek chodził za mną już od bardzo dawna. Domowe pieczywo nie ma sobie równych, a jak się jeszcze pokombinuje z nadzieniem to już istne niebo w gębie. Fantastycznie smakuje jako baza do kanapki z białym serkiem czy pomidorami.

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

Składniki
350 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody
40 g oliwy z suszonych pomidorów
20 g drożdży
50 g oliwek bez pestek
50 g suszonych pomidorów (pokrojonych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków oregano (opcjonalnie) 

Do kubka wkładamy drożdże, zasypujemy je cukrem i rozpuszczamy w letniej wodzie (ok.37-40'C). Gdy zaczną pracować, rozczyn wlewamy do miski z mąką wymieszaną z solą, uzupełniamy oliwą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Może trwać to ok. 20-25 minut. 

Następnie dodajemy do ciasta przekrojone na pół oliwki i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie zagniatamy, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy z niego owalny bochenek.

Uformowany chlebek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Powinien w tym czasie podwoić swoją objętość. Przed samym pieczeniem chleb możemy zwilżyć wodą i możemy posypać ulubionymi ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Studzimy na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, oliwę, drożdże i cukier. Podgrzewamy 1,5min/37'C/obr.2. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy 3min/Interwał. Następnie wrzucamy przekrojone na oliwki i  pokrojone na kawałki suszone pomidory i mieszamy 30s/Interwał.
Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy owalny bochenek chleba, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut. Powinien przez ten czas podwoić swoją objętość.
Przed samym pieczeniem chleb możemy zwilżyć wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Jeżeli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate