środa, 8 maja 2013

Chleb z oliwkami i suszonymi pomidorami

Taki aromatyczny chlebek z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów i oliwek chodził za mną już od bardzo dawna. Domowe pieczywo nie ma sobie równych, a jak się jeszcze pokombinuje z nadzieniem to już istne niebo w gębie. Fantastycznie smakuje jako baza do kanapki z białym serkiem czy pomidorami.

Do tego dania przyda się przepis na:
suszone pomidory

Składniki
350 g mąki pszennej
3/4 szklanki wody
40 g oliwy z suszonych pomidorów
20 g drożdży
50 g oliwek bez pestek
50 g suszonych pomidorów (pokrojonych)
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
kilka listków oregano (opcjonalnie) 

Do kubka wkładamy drożdże, zasypujemy je cukrem i rozpuszczamy w letniej wodzie (ok.37-40'C). Gdy zaczną pracować, rozczyn wlewamy do miski z mąką wymieszaną z solą, uzupełniamy oliwą i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Może trwać to ok. 20-25 minut. 

Następnie dodajemy do ciasta przekrojone na pół oliwki i kawałki suszonych pomidorów. Ponownie zagniatamy, aby wszystkie składniki dokładnie połączyły się ze sobą. Wyjmujemy ciasto na oprószony mąką blat i formujemy z niego owalny bochenek.

Uformowany chlebek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Powinien w tym czasie podwoić swoją objętość. Przed samym pieczeniem chleb możemy zwilżyć wodą i możemy posypać ulubionymi ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Studzimy na kuchennej kratce.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wlewamy wodę, oliwę, drożdże i cukier. Podgrzewamy 1,5min/37'C/obr.2. Dodajemy mąkę i sól i wyrabiamy 3min/Interwał. Następnie wrzucamy przekrojone na oliwki i  pokrojone na kawałki suszone pomidory i mieszamy 30s/Interwał.
Wyrobione ciasto przekładamy na blat oprószony mąką. Formujemy owalny bochenek chleba, układamy go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na ok. 20 minut. Powinien przez ten czas podwoić swoją objętość.
Przed samym pieczeniem chleb możemy zwilżyć wodą i posypać ulubionymi ziarnami.
Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C na opcji góra-dół przez ok. 45 minut. Jeżeli wierzch zbyt szybko się rumieni, przykrywamy go folią aluminiową. Chleb studzimy na kuchennej kratce.
Smacznego!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate