piątek, 3 maja 2013

Fiołkowy cukier

Już raz podawałam przepis na fiołkowy cukier i ten niewiele różni się od zeszłorocznego. Proporcje pozostają bardzo zbliżone, zmienia się nieco metoda ucierania.


Składniki
6 łyżek drobnego cukru
2 czubate łyżki płatków fiołka

Na początku musimy oczyścić fiołki. Obrywamy same płatki, całkowicie pozbywając się łodyżek, dna kielicha i pręcików. Warto zrobić to dokładnie, w innym wypadku nasz cukier może pachnieć bardziej sianem aniżeli fiołkami i trudniej będzie go rozetrzeć.

Do moździerza wsypujemy najpierw cukier a następnie płatki fiołków. Ucieramy przez około pół minuty, aż wszystkie płatki będą roztarte a cukier ładnie zabarwiony. Najlepiej robić to partiami właśnie po kilka łyżek, wtedy przygotowywanie cukru idzie naprawdę ekspresowo i bez wysiłku.

Następnie fiołkowy cukier wysypujemy na blachę i suszymy. Polecam go jako dodatek do ciast i deserów a także do herbaty.
Smacznego!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate