sobota, 4 maja 2013

Naleśniki z pokrzywami i szpinakiem

Dzisiaj coś dla odważnych, na moim blogu i talerzu debiutuje pokrzywa. Już od dawna miałam ochotę jej spróbować i wreszcie nadarzyła się okazja. We czwartek byłam na wsi i napotkałam całe poletka młodziutkiej pokrzywy. Szkoda byłoby jej trochę nie przywieźć do domu. Miała jeszcze mało parzydełek, więc bez problemu zerwałam ją nawet bez rękawiczek. Mniej wprawionym polecam gumowe rękawiczki do zmywania. Za pierwszym razem wolałam przełamać smak pokrzywy i zmieszałam ją ze szpinakiem i nafaszerowałam naleśniki. Mam ochotę wypróbować jeszcze inne potrawy. Zobaczymy co z tych planów wyjdzie.

Jeżeli decydujemy się na jedzenie pokrzyw to należy zrywać tylko młode listki z wierzchołków, pokrzywa powinna być przed kwitnieniem i rosnąć z dala od drogi.

Składniki
Ciasto na naleśniki
(4 sztuki)
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 łyżeczka oleju
szczypta soli

Farsz
70-80 g liści pokrzyw
150-200 g szpinaku baby
1/2 kostki fety
2 łyżki parmezanu
3 ząbki czosnku
pieprz do smaku
1 łyżka masła



Naleśniki
Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy mleko, wodę, jajko, olej i sól i dokładnie mieszamy za pomocą rózgi, aż nie będzie żadnych grudek.
Patelnię rozgrzewamy i smarujemy wacikiem umoczonym w oleju, to nasz jedyny tłuszcz do smażenia. Za pomocą łyżki do kompotu wylewamy ciasto na środek patelni i rozlewamy je na kształt kółka.
Smażymy z jednej i drugiej strony na lekko złoty kolor.

Farsz
Obrywamy z pokrzywy same listki, następnie sparzamy je wrzątkiem i przelewamy zimną wodą. Dokładnie odciskamy i drobno kroimy.
Na patelni rozpuszczamy masło, chwilę dusimy posiekany drobno czosnek i wrzucamy pokrzywę i szpinak (można go wcześniej pokroić). Dusimy je na niewielkim ogniu przez kilka minut. Wyłączamy gaz, dodajemy starty parmezan i pokruszoną fetę. Dokładnie łączymy składniki

Na całej powierzchni naleśników układamy farsz i zawijamy. Odsmażamy na maśle. Podajemy na gorąco lub na zimno. Dobrze smakują z dodatkiem sosu czosnkowego.
Smacznego! 








Zielnik Kuchenny 2013 Czas na piknik z home&you! Startujemy! Akcja Kolacja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate