wtorek, 28 maja 2013

Szparagi pieczone z pesto i mozzarellą

Sezon na szparagi już niedługo się skończy, więc korzystam póki mogę. Ostatnio proponowałam Wam gotowane szparagi pod winegretem, a dzisiaj zapraszam na wersję pieczoną z pesto i mozzarellą. Będę nieskromna, ale pysznie to sobie wymyśliłam i zdecydowanie Wam polecam.

Składniki
1/2 kg zielonych szparagów
50 g mozzarelli
2 łyżeczki zielonego pesto
2 łyżki oliwy z oliwek
sól morska

Szparagi myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy im zdrewniałe końcówki. Następnie szparagi obieramy za pomocą obieraczki do 1/3 wysokości. Jeżeli szparagi są młode i nie mają łyka, to nie musimy ich obierać.

Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym. Skrapiamy je oliwą z oliwek, lekko posypujemy solą i na wierzchu układamy pokrojone w plastry mozzarelli. Następnie smarujemy szparagi i mozzarellę pesto i wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180'C na opcję góra-dół. Pieczemy je ok. 20-25 minut, aż staną się miękkie.
Smacznego!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate