piątek, 10 maja 2013

Zielone szparagi Jamiego Olivera

Sezon na szparagi uważam za otwarty! Kupiłam na targu bardzo apetyczne zielone szparagi i od razu wypróbowałam je na sposób Jamiego Olivera. Sos winegret cudownie zaostrzyła dość łagodne w smaku warzywa. Idealne będą na romantyczną kolację, ponieważ uważane są za afrodyzjak. Wyróżniamy dwie odmiany szparagów, białe i zielone. Które z nich bardziej lubicie?

Składniki
(4-6 porcji)
500 g zielonych szparagów
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu

Na początku oczyszczamy szparagi. Z każdego pędu odłamujemy zdrewniałą końcówkę, zostawiając miękką górną część. 
Obrane szparagi wrzucamy do rondla z osoloną 1 łyżeczką wrzącą wodą. Gotujemy pod przykryciem przez 1-2,5 minuty, zależnie od grubości szparagów.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do niewielkiej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, czerwony ocet winny, musztardę Dijon i dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy ze sobą.

Odcedzone szparagi wykładamy na półmisek i polewamy winegretem, tak aby wszystkie warzywa pokryły się sosem.
Mi najbardziej smakują na gorąco. Wspaniale komponują się z pieczonym łososiem.
Smacznego!









Piechotą do lata...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate