czwartek, 20 czerwca 2013

Makaron tagliatelle ze szparagami i pesto

Sezon na szparagi powoli dobiega końca. Bardzo nad tym ubolewam, bo w tym roku szparagi mogłabym jeść codziennie. Z drugiej strony może to i dobrze, więcej zostanie w moim portfelu. Poza tym w kolejce do smakowania czekają już młoda fasolka szparagowa i bób.
Dziś mam dla Was przepis na szybki i pożywny obiad. Wystarczy 15 minut i gotowe.

Składniki
(dla 2 osób)
4 "gniazda" makaronu tagliatelle
ok. 10 zielonych szparagów (miałam cienkie)
1 łyżeczka kaparów
2-3 łyżki pesto zielonego
1 czubata łyżka startego parmezanu
oliwa z oliwek
sól i pieprz 


Młode zielone szparagi nie potrzebują obierania, wystarczy oderwać im zdrewniałe końcówki i tak też postępujemy. Następnie kroimy szparagi na kawałki o 3 cm długości, główki odkładamy na bok.

W garnku nastawiamy wodę, lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy pokrojone łodygi szparagów i makaron. Tagliatelle gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy do makaronu główki szparagów.

Makaron i szparagi odcedzamy, zostawiając w garnku niewielką ilość wody z gotowania. Z powrotem wkładamy do garnka tagliatelle i warzywa. Dodajemy pesto i kapary i dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy pieprzem i w razie potrzeby podlewamy oliwą z oliwek.

Tak przygotowany makaron nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i podajemy w towarzystwie białego wina.
Smacznego!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate