poniedziałek, 10 czerwca 2013

Tarta ze szparagami, boczkiem i mozzarellą

Szparagi są moim smakiem tego sezonu. Nie mogę się nimi nasycić. Nie ma tygodnia, żebym zrobiła chociaż dwóch dań z ich udziałem. W piątek jedliśmy tagliatelle ze szparagami i kurczakiem a wczoraj na obiad zrobiłam tartę francuską ze szparagami, boczkiem i mozzarellą. Idealne danie na szybki i niezapychający obiad.

Składniki
(4 małe tarty)
1 opakowanie ciasta francuskiego
16-20 sztuk zielonych szparagów
8-10 plastrów boczku wędzonego (u mnie Morliny)
1 kula mozzarelli
1 pomidor
1 mała cebula
5-6 łyżek jogurtu greckiego
kilka listków bazylii
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek 

Ciasto francuskie rozwijamy na blasze i kroimy na 4 prostokąty. Każdy z nich delikatnie nacinamy wzdłuż wszystkich boków ok. 0,5 cm od krawędzi. Staramy się przy tym nie przeciąć ciasta na wylot. Tylko te wewnętrzne części ciasta (przed granicą nacięcia) będziemy wypełniać składnikami.

Tak przygotowane tarty smarujemy jogurtem naturalnym, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą i równomiernie układamy na nich plastry mozzarelli. Na każdym prostokącie układamy szparagi, plasterki pomidora i na samej górze plasterki boczku. Tarty posypujemy posiekaną bazylią, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na końcu skrapiamy ciasto oliwą z oliwek.

Tarty pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C przez ok. 30 minut do zarumienienia ciasta. Podajemy na gorąco.
Smacznego!





Kolacja w czasie sesji!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate