wtorek, 30 lipca 2013

Arbuzowy drink

Latem a szczególnie w upały dni umila mi arbuz i schłodzone białe wino. Ostatnio rozsmakowałam się w winie Verde, czyli zielonym, a tak naprawdę białym, młodym portugalskim winie. Dziś wypróbowałam jego połączenie z soczystym arbuzem. Drink jest bardzo orzeźwiający i idealnie sprawdzi się przy obecnej pogodzie.


Składniki
200-230 g zimnego arbuza
3/4 szklanki białego wina
(schłodzonego)
kilka kostek lodu
miód (opcjonalnie)



Do blendera wkładamy pokrojonego na kawałki i pozbawionego pestek arbuza, dolewamy wino i dodajemy miód. Jeżeli mamy w blenderze możliwość kruszenia lodu, to dorzucamy także jego kostki, jeżeli nie, lód wrzucamy bezpośrednio do kieliszków. 

Arbuza z winem blendujemy przez kilkanaście sekund. Przelewamy do kieliszków i podajmy od razu, dopóki drink jest mocno schłodzony.


Przepis na Thermomix
Do naczynia miksującego wkładamy pokrojonego na kawałki i pozbawionego pestek arbuza, dolewamy wino, wrzucamy kostki lodu. Możemy także dodać miód, jeżeli lubimy słodsze smaki. Miksujemy 10s/obr.10. Przelewamy do kieliszków, dekorujemy listkami mięty i podajemy od razu.


Smacznego!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate