piątek, 5 lipca 2013

Bób z masłem i czosnkiem

Są takie warzywa czy owoce, które już zawsze będą mi się kojarzyły z wakacjami. Należy do nich właśnie bób. Jest to chyba moje ulubione warzywo i zawsze z utęsknieniem czekam na jego sezon. Najlepszy jest bób młody i świeżo wyłuskany. Gdy kupuję go na targu w Żyrardowie (w okolicach którego mamy działkę i gdzie praktycznie od zawsze spędzałam wakacje) często muszę czekać aż mój litr bobu zostanie wyłuskany z dużych zielonych strąków. Tego brakuje mi w Warszawie, gdzie ziarenka bobu kiszą się przez cały dzień w foliowych torebkach.

Są dwie szkoły jedzenia bobu, jedni obierają go ze skórki, inni nie. Ja lubię bób ze skórką. Im bób jest młodszy, tym jego skórka smaczniejsza i bardziej delikatna. Warto ją zjadać, ponieważ zawiera wiele witamin i to właśnie ona wspomaga trawienie. W ogóle bób jest bardzo zdrowy i ma wiele właściwości odżywczych. Wbrew pozorom wcale nie tuczy a spożywany regularnie pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Jest cennym źródłem witamin z grupy B, witaminy A i C.

Najczęściej zjadam bób po prostu ugotowany w osolonej wodzie. To mój sposób na zdrową i pyszną przekąskę. Dziś odrobinę pokombinowałam i doprawiłam bób masłem i czosnkiem. Bardzo udane połączenie.


Składniki
1/2 kg bobu
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki masła
sól do gotowania


Przed gotowaniem bób dokładnie płuczemy na durszlaku. Przekładamy go do garnka i zalewamy osoloną wodą. Ja najbardziej lubię gotować go w szerokim, ale niezbyt głębokim garnku. Bób gotujemy ok. 15 minut. Dokładny czas zależy od tego, czy ziarna są młode oraz od tego czy będziemy jedli je ze skórką czy bez. Żeby sprawdzić, czy bób jest gotowy, najlepiej wyłowić 2-3 ziarenka i spróbować. Bób można także ugotować na parze.

Ugotowany bób odcedzamy na durszlaku. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojony drobno czosnek i chwilę podduszamy, możemy także delikatnie osolić mało. Tak przygotowaną okrasą polewamy nasze ziarna i z apetytem zjadamy. Jeżeli wolimy świeży czosnek możemy dodać go bezpośrednio do garnka z bobem wraz z masłem, którego nie musimy wcześniej roztapiać.
Smacznego!




Warzywa Strączkowe - edycja letnia
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate