środa, 10 lipca 2013

Ciasto na dżemie

Przepis na to ciasto jest w mojej rodzinie od przynajmniej 20 lat. Gdy chodziłam do podstawówki było to moje ulubione ciasto i bardzo często je piekłam. Praktycznie zawsze robiłam je na dżemie jagodowym, bo po jego dodaniu, masa robiła się cudownie fioletowa i zawsze bardzo żałowałam, że nie zostaje taka po upieczeniu. Przepis jest bardzo prosty i nawet mało doświadczony kucharz bez trudu sobie z nim poradzi. Ciasto zawsze wychodzi pyszne. Ładnie wyrasta, jest puszyste i wilgotne.

Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z firmą Premium Rosa i otrzymałam przesyłkę z ich produktami. W paczce znalazły się: kwas chlebowy (przepyszny, a schłodzony wprost idealny na upały), syrop truskawkowy, miód akacjowy, sok z aceroli i konfitura z jagód, którą wykorzystałam w przepisie na dzisiejsze ciasto.

Premium Rosa słynie z produktów naturalnych, tworzonych według starych receptur, bez dodatku konserwantów i sztucznych aromatów. W swojej ofercie mają zarówno konfitury, miody, jak i syropy, soki i Lutenicę, wspaniały dodatek np. do makaronów. Więcej informacji o firmie i jej produktach znajdziecie na stronie www.premiumrosa.eu. Ja ze swojej strony polecam szczególnie konfiturę jagodową i kwas chlebowy. 


Składniki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1/2 rozpuszczonej margaryny (125 g)
2 łyżki dżemu 
(konfitury jagodowej Premium Rosa)
1 jajko
2 łyżki kakao do pieczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół.


Przepis na Thermomix 
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego i mieszamy 1min/obr.4. Następnie przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C na opcji góra dół. 

Smacznego!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate