poniedziałek, 22 lipca 2013

Grillowanie z Kasztelanem

W ostatnią środę miałam przyjemność uczestniczyć w Grillu z Kasztelanem. Spotkanie było połączone z promocją nowego polskiego serialu "Wrzuć na luuuz". Odbyło się w pięknej scenerii warszawskiej restauracji Boathouse, gdzie w tajniki warzenia piwa wprowadził nas dyrektor browaru Kasztelan, Pan Piotr Zając.

Mieliśmy okazję spróbować jęczmienia, prażonego słodu (w smaku nieco zbliżony jest do ziarenek kawy) i chmielu. Ja najlepiej wspominam brzeczkę, czyli półprodukt piwa przed dodaniem chmielu. Jest bardzo słodka i nieco podobna do kwasu chlebowego.


Dla mnie, kulinarnego łasucha, główną atrakcją dnia był pokaz Polskiej Reprezentacji w Grillowaniu Polish BBQ Kings a później degustacja przyrządzonych przez nią przepysznych żeberek i karkówki.


Tutaj mała ciekawostka, czy wiecie czym się różni BBQ od grillowania? Rozróżniają je 3 podstawowe elementy. BBQ to dużo dłuższy proces i grilluje się przy zamkniętym grillu. Panowie przygotowywali dla nas potrawy ponad 7 godzin. 


Grill opalany jest nie węglem a drewnem i to najczęściej z drzew owocowych, a mięso opiekane jest w jednym dużym kawałku i porcjowane dopiero po upieczeniu. 


Na koniec czekało na nas zimne piwo i degustacja przygotowanych pyszności.













































Ze spotkania wyszłam uśmiechnięta  i z bardzo pełnym brzuszkiem tyle było pyszności do posmakowania.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Zaglądają do mnie

kuchenny pomocnik

Translate